Wat gebeurd er bij versnellingsbak revisie?

Een versnellingsbak revisie is niet niks. In dit artikel beschrijven we wat er komt kijken bij het reviseren van een versnellingsbak.

Tegenwoordig zijn er diverse bedrijven gespecialiseerd in versnellingsbak revisie. Een versnellingsbak wordt gereviseerd zodra er na inspectie als conclusie uitkomt dat deze niet met enkel een reparatie weer goed functioneert. Een versnellingsbak revisie kan ook preventief uitgevoerd worden. Hierdoor kun je voorkomen dat de wagen plotseling stopt met werken.

versnellingsbak revisie
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Wanneer tijd voor revisie?

Wanneer is het nou eigenlijk tijd voor een revisie? Uiteraard is het altijd beter om een preventieve versnellingsbak revisie te laten doen. Mocht het voorkomen dat de versnellingsbak onverwachts stopt met werken dan zullen de kosten vrijwel altijd hoger oplopen. Tijdig uitvoeren is dus voordeliger. Schade aan de versnellingsbak kan andere auto-onderdelen ook beïnvloeden. Als de versnellingsbak dan tijdig gereviseerd was hadden deze onderdelen mogelijk niet vervangen hoeven worden.

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat de versnellingsbak versleten of kapot is. Deze hebben we op een rijtje gezet:

Mocht je een krakend geluid horen bij het schakelen? Dan is de kans groot dat de versnellingsbak versleten is. Daarnaast kun je het probleem herkennen als je moeilijk kan schakelen, geen aandrijving meer hebt, een rammelend geluid hoort bij het wegrijden, als je trillingen voelt en al de pook uit de versnelling schiet.

Wacht niet te lang

Als je te maken hebt met één of meerdere van de bovenstaande problemen, dan is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk richting de garage rijdt. Mocht je te lang wachten zal alles alleen maar meer slijten waardoor er steeds meer ruimte komt tussen versnellingsbak onderdelen. Door de speling tussen de onderdelen wordt juist alleen maar meer afgesleten op andere onderdelen. Zo lopen de gevaren hoog op en daarnaast ook de kosten. Mocht je een slecht onderbuikgevoel hebben over je versnellingsbak, dan kan je natuurlijk altijd langsgaan bij een autobedrijf/garage.

Waar wordt naar gekeken?

Als er een versnellingsbak revisie wordt uitgevoerd worden er naar verschillende dingen gekeken. Als eerste wordt de hele versnellingsbak nagekeken. Tijdens deze inspectie wordt de schade vastgesteld en de mogelijke oorzaak bepaald. Vaak is de oorzaak slijtage, maar er blijven natuurlijk altijd andere mogelijkheden. De mankementen worden opgelost en onderdelen die lijden aan slijtage zullen worden gerepareerd of vernieuwd.

Het is dus van groot belang dat je de versnellingsbak tijdig laat controleren. Zo kun je mogelijke ongelukken en dure rekeningen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *