Waarom blinderen?

Het is vaak een prachtig gezicht, een auto met geblindeerde ramen. Het geeft een auto iets extra’s, meer uitstraling ook vooral. Toch moet je wel met een schuin oog de wetgeving in de gaten houden als je plannen hebt om je autoramen te laten blinderen. Daar gelden namelijk wel een aantal regels voor die bij overtreding beboet kunnen worden.

Ramen tinten auto
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Mits je een rechterbuitenspiegel hebt

Als je plannen hebt om de autoramen te laten blinderen, dan gelden er regels voor de voorruit en de voorportieren. De wet zegt namelijk dat de voorruit en de voorportieren minimaal vijftig procent licht door moeten laten. Het blinderen van de overige ruiten is geheel aan jou zelf, mits je maar een rechterbuitenspiegel hebt. Bij overtreding is de boete overigens niet mals en dan moet je denken aan een bedrag van tenminste 230 euro.

Laat je ramen blinderen door vakmensen

Het is toegestaan de ramen tinten te voorzien van een donkere kleur. Of dit ook verstandig is, is echter maar de vraag. Zeker is dat je om aan de wetgeving te voldoen je je auto bij voorkeur laat blinderen door vakmensen die verstand van zaken hebben. Bovendien ben jij als bestuurder net als je passagier minder goed zichtbaar als je besluit je ramen te laten blinderen en wordt ook contact met andere weggebruikers lastiger. Nog iets: als het zonnig is, draag je als chauffeur vaak een zonnebril. Zijn je autoruiten geblindeerd, dan kan de combinatie met het dragen van een zonnebril gevaarlijke situaties opleveren.

Veiligheidsfolie

Het blinderen van je autoramen kan op diverse manieren. Je kunt de autopramen laten coaten of voorzien van autoruitfolie. Coaten betekent dat de ramen gespoten worden. Dan moeten de ramen eerst wel gedemonteerd worden en dat maakt van coaten een kostbaar proces. Het is prijstechnisch veel aantrekkelijker om je ramen van folie te laten voorzien, de folie wordt dan aan de binnenkant aangebracht. Uiteraard kan de folie uit verschillende kleuren bestaan. Je kunt ook kiezen door te blinderen met veiligheidsfolie, een inbraak vertragende autoruitfolie die zelfs voorkomt dat je ruit ingeslagen kan worden.

Meer privacy

Of blinderen ook voordelen heeft? Natuurlijk, wat te denken van de zonwerende werking en het feit dat de temperatuur aangenamer blijft in de auto als de zon schijnt. Blinderen kan zelfs veiliger zijn. Stel je bent bij een ongeval betrokken en de ruiten knallen kapot, dan blijven de stukjes glas vaak in de folie plakken. De ramen laten blinderen betekent ook een grotere mate van privacy en bovendien zullen je autoruiten minder snel beslaan door de warmte-absorptiewaarde van de folie.

Wilt u meer informatie over geblindeerde ramen? Neem even een kijkje op www.mrcardesign.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *