Het vakwerk van een stukadoor

De vakman die stucwerk aanbrengt op muren, plafonds, wanden en gevels aanbrengt noemen we een stukadoor. Stucwerk bestaat uit specie of gipsmortel en wordt gebruikt als afwerklaag dat ter bescherming dient of als verfraaiing in je woning aangebracht wordt.

De werkzaamheden van de vakman die stukadoor heet

De stukadoor maakt voor hij zijn werkzaamheden start eerst het oppervlak schoon en plakt de overgangsgebieden af met gaas. Op die manier blijven scheuren uit. Daarna wordt de ondergrond voor gestreken met een speciaal voorstrijkmiddel en wordt mortel aangemaakt en op het oppervlak aangebracht. Vervolgens gaat de stukadoor met behulp van een rei uitvlakken en maakt hij het oppervlak met een spackmes helemaal glad. Oneffenheden kunnen bijgeschuurd worden met schuurgaas en de wat oudere stuclagen worden door de stukadoor gerepareerd.

stukadoor Amersfoort
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Ook voor het betere trek- en draaiwerk huur je de stukadoor in

Een stukadoor doet een beroep op verschillende soorten stucwerk. Zo is raapwerk een voorbewerking van ruwe en scheve wanden en plafonds met goudband. De stukadoor gebruikt verschillende diktes om zo de oppervlakte netjes af te kunnen werken. Met vlak pleisterwerk brengt de stukadoor een pleisterlaag zonder versieringen aan in de vorm van rotband en geelband. De stukadoor huur je ook in voor trek- en draaiwerk; dit is het aanbrengen van versieringen in een laag gips. De stukadoor maakt daarbij dan gebruik van een sjabloon.

Voor een aannemersbedrijf of als zelfstandige

De stukadoor gebruikt sierpleister om een wand af te werken met kunststofgebonden pleister dat bestaat uit onder meer marmerkorrels. Stukadoors maken ook steeds meer gebruik van spackwerk. Dit is stucwerk dat met een machine wordt aangebracht met spuiten in plaats van de gebruikelijke spaan. Spack kan met verschillende structuren aangebracht worden. Je herkent een stukadoor altijd meteen aan zijn materiaal in de vorm van een speciekuip, een boormachine mixer, de ook al bekende stukadoorstroffel, het minstens even bekende raapbord en de raapspaan. Uiteraard kan een stukadoor niets zonder zijn spackmes. Een stukadoor werkt voor een aannemersbedrijf of voor een gespecialiseerd stukadoorsbedrijf Bovendien zijn stukadoors vaak als zelfstandige actief en doen ze hun werk met name in de woning- en utiliteitsbouw, zowel als het gaat om nieuwbouw en renovatie. Ben je stukadoor dan doe jij je werk vaak samen met aannemers, onderaannemers, schilders en opzichters. Als de stukadoor geweest is, dan zit een nieuwbouwproject er vaak zo goed als op en kan de inrichting van het huis beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *