Het belang van scooter onderhoud

Een scooter heeft op zijn tijd onderhoud nodig. Maar wanneer is scooter onderhoud nou van belang? Deze vraag is vaak onduidelijk antwoord op. In dit artikel zullen we uitleggen wanneer het verstandig is om een beurt of regulier onderhoud te doen.

De eerste onderhoudsbeurt

De allereerste beurt bij een scooter is enorm belangrijk en mag echt niet overgeslagen worden. Deze laat je tussen de 500 en de 1000 kilometer uitvoeren. Dit moet gebeuren zodat de garantie van de scooter te behouden.

In deze beurt wordt de scooter compleet nagelopen. Er wordt gekeken of alles nog goed functioneert en alles nog goed vast zit. Daarnaast wordt het motorblok ook gecontroleerd en eventueel behandeld. De motor- en transmissie olie wordt vervangen. Waarom gebeurt dit? Vervanging is nodig omdat bij het inrijden van de scooter er metaaldeeltjes van het motorblok in de olie opgepropt raken. Door de olie te vervangen ben je hiervan af en voorkom je slijtage. Als laatste worden bij 4-takt motorblokken de kleppen opnieuw afgesteld (indien nodig).

De tweede servicebeurt

De tweede scooter onderhoudsbeurt moet tussen de 2000 en 3000 km geburen. Dit geldt voor 2-takt en voor 4-takt scooters. Bij deze beurt wordt de verstandigs- en de carterolie ververst. Daarnaast wordt de luchtfilter vervangen. Alle moeren en bouten worden gecontroleerd. Ze moeten nog voldoende spanning hebben en goed vastzitten. Alle bewegende delen worden nagelopen en ingevet als dit nodig is.

Scooter onderhoud
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

De derde onderhoudsbeurt

De derde servicebeurt gebeurt bij 2-takt scooter iedere 5000 km. Bij een 4-takt scooter na de 5-6 duizend kilometer of ieder jaar. Hierbij gebeurt hetzelfde als bij de beurten van het eerdere scooter onderhoud.

Overige beurten

Zoals eerder gezegd laat je, sprekende over een 2-takt, bij iedere 5000 km een beurt uitvoeren. Bij een 4-takt gebeurt dit iedere 2,5-3 duizend km. Mocht je niet aan deze aantallen komen doe je ieder jaar een beurt. Bij een 4-takt is het van belang dat de motorolie ieder jaar ververst wordt. In het motorblok zijn namelijk bewegende onderdelen aanwezig die draaiende zijn op de olie. Dus ook als je weinig kilometers gemaakt hebt is het het slimste om de olie alsnog te laten verversen. Dit om eventuele problemen of schade te voorkomen. Mocht je besluiten het niet te doen en schade op te lopen of kapotte onderdelen gaat dit een stuk meer geld kosten dan een olieverversing/vervanging. Wees dus verstandig en volg de adviezen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *