Goochelaar

Een tovenaar. Iemand die iets dat onmogelijk is toch mogelijk maakt en iemand die van vijf euro zomaar vijftig euro kan maken. Zie hier enkele antwoorden die je krijgt als je kinderen vraagt naar wat in hun ogen een goochelaar is. In werkelijkheid is een goochelaar niets meer dan entertainment. Is het pure podiumkunst en is het net name de vingervlugheid waarmee een optisch effect gecreëerd wordt.

Hoe doet hij dat toch elke keer?

De goochelaar laat zijn publiek steeds maar weer in verbazing achter met de vraag: hoe doet hij dat toch? Goochelen is dus amusement en iedereen die naar het werk van de goochelaar kijkt, doet eigenlijk een beetje mee. Bij zijn talloze trucs gebruikt de goochelaar vaak speelkaarten, ringen, speelt touw vaak een prominente rol net als doekjes en balletjes.

Van duiven en konijnen tot tijgers

De wat gevorderde goochelaar gaat een stap verder en komt zelfs met duiven en konijnen uit de hoge hoed terwijl er artiesten zijn die het zelfs aandurven met olifanten, tijgers, honden en kippen. Er zit dus duidelijk een gradatie in de goochelaar; de een doet het met kaarten, de ander met tijgers.

Houdini’s naam wordt nu nog vaak gebruikt

Wist je wel dat ook Houdini gezien werd als iemand die de goochelkunst beoefende? Houdini werd bekend van zijn spectaculaire ontsnappingen en nog steeds wordt zijn naam in onze taal gebruikt. Zeker in de sport wordt vaak gerept van een heuse ‘Houdini-act’. Ook de bekende doorzaag- en verdwijntrucs gelden als goocheltrucs.

goochelaar
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Al goochelaar met een trucje?

Veel mensen noemen zichzelf al goochelaar als ze een trucje beheersen. Dat is weliswaar niet verboden, maar als richtpunt geldt dat een goochelaar het publiek weet te entertainen. Met slechts een trucje wordt dat natuurlijk een ietwat lastig verhaal. Zo moet je toch al goed opletten als je een goochelaar inhuurt, want hoewel het aanbod best groot is, zit er behoorlijk verschil in het niveau. De beteren zijn in staat om onder alle omstandigheden snel te reageren en zijn op elke situatie voorbereid. Dus ook als er iets mis gaat.

Vraag blijft onverminderd groot

Je kunt overigens al op jeugdige leeftijd beginnen, er zijn voldoende boeken op de markt en je kunt ook gemakkelijk workshops volgen om deze kunst – want dat is het- onder de knie te krijgen. Met goochelen kun je best nog leuk geld verdienen, want de vraag naar deze vorm van entertainment is en blijft onverminderd groot.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *