Depressie

Ik voel me zo depressief. Je hebt het ongetwijfeld wel eens iemand horen zeggen. Wat een gevoel van depressiviteit dan precies is of waardoor en depressie veroorzaakt wordt, weten echter slechts weinig mensen.

Moe en nooit ontspannen

Voel jij je elke dag neerslachtig, heb je eigenlijk helemaal geen zin in een nieuwe dag en ben je steeds moe en nooit ontspannen? Dan is de kans groot dat je lijdt aan een depressie. Mensen hebben weleens gezegd dat als je in een depressie zit, je huishouding van emoties op z’n kop staat. Daarnaast functioneer je op zowel cognitief als lichamelijk gebied behoorlijk minder. Je ontbeert de kracht om ook maar iets te ondernemen en aan sociale contacten heb je ook al geen behoefte. Je bent lusteloos en hebt alleen sombere gedachten en genieten? Je weet niet eens meer wat dat precies is. Houden deze verschijnselen tenminste twee weken aan, dan kun je er zeker van zijn dat je te kampen hebt met depressiviteit.

Depressie
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
Er is niet een oorzaak aan te wijzen

Er bestaat niet een oorzaak voor het ontstaan van een gevoel van depressiviteit. Dit verschilt van persoon tot persoon. In bepaalde gevallen kunnen ingrijpende sociale gebeurtenissen of een nare ervaring de oorzaak zijn. Daarnaast is er een groep die eigenlijk zonder aanwijsbare redenen depressief zijn. Met name dat laatste kan erg frustrerend zijn. Er kan echter sprake zijn van aanleg voor depressiviteit. Het is bewezen dat als je somber bent, je minder goed functioneert. Er is echter hoop, want in de meeste gevallen kun je depressiviteit prima behandelen.

Cognitieve gedragstherapie

Zo kan cognitieve gedragstherapie oplossing bieden als er sprake is van depressie. Deze therapie gaat uit van de opvatting dat de manier waarop jij denkt van invloed is op hoe jij je voelt. De therapeut spoort denkpatronen op en gedrag dat daarbij hoort en jouw depressieve gevoelens veroorzaakt. Vervolgens word je geleerd hoe je die patronen en gedragingen kunt herkennen en hoe je ze kunt veranderen.

Interpersoonlijke psychotherapie

Wat ook kan helpen is interpersoonlijke psychotherapie. Deze therapie gaat juist uit van het feit dat mensen andere mensen nodig hebben om zich goed te kunnen voelen. Wordt een relatie met iemand verbroken – bijvoorbeeld door overlijden- dan kan zomaar depressiviteit ontstaan Als blijkt dat sociale conflicten de oorzaak zijn, dan wordt deze therapie vrijwel altijd toegepast. Soms kan je ook antidepressiva voorgeschreven worden en wordt aangeraden om in tijden van depressie heel veel te gaan sporten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *