De grootste oorzaken van een sport blessure

Elk weekend weer lopen mensen tegen een kleine of ernstige sport blessure aan. Hoewel iedereen doorgaans aangemoedigd wordt om aan sport te doen, is het uitermate vervelend als je een sport blessure oploopt. Dit kan namelijk niet alleen gevolgen hebben voor het uitoefenen van je sport, maar ook voor je werkzaamheden. Net zelden zorgt een sport blessure ervoor dat je in de ziektewet belandt. Daarom ook is niet elke werkgever even blij met sportende medewerkers.

Je hebt zomaar iets aan je voet, je enkel en zeker ook je knie

Voorbeelden van sportblessures zijn er legio. Zeker bij contactsporten heb je zomaar iets aan je voet, enkel, knie, been, hand, elleboog of schouder, in lichte en in zware vorm. Bekende voorbeelden van een sportblessure zijn een zweepslag, een kwetsuur aan de hamstring, hielspoor, blaren, een ontsteking aan de achillespees, een verzwikte enkel en jumpers knee of letsel aan de kruisband. Wat betreft een sport blessure komt een blessure aan de knie het meest voor en is bij voetbal kruisbandletsel helaas aan de orde van de dag. Gelukkig zijn ook de behandelmethoden van de blessures in de loop der tijd verbeterd.

sport blessure
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Sport blessure: gewricht kantelt de verkeerde richting op

Vaak ontstaat een sport blessure na een verkeerde beweging of bij overbelasting van een deel van het lichaam; een spier rekt net even te ver uit, je scheurt een spier of een pees of breekt een bot in je lichaam. Sport blessures kunnen ook ontstaan als een gewricht de verkeerde kant op geduwd of getrokken wordt. Daardoor kan een gewricht de verkeerde richting op kantelen.

Een sportblessure heeft niet zelden een onderliggende oorzaak

Vaak heeft een sportblessure een onderliggende oorzaak. Dit kunnen bijvoorbeeld zaken zijn als een slechte of matige lichamelijke conditie, overgewicht, te weinig voorbereiding op de sportactiviteit, beenlengteverschil of een verkeerde lichaamshouding. Ook een verkeerde stand van de voeten, slecht of niet passend materiaal als bijvoorbeeld schoeisel of een te hoge belasting tijdens de trainingen en wedstrijden kunnen de oorzaak zijn van een sportblessure. Zeker als er dingen van je verwacht worden waartoe je eigenlijk niet in staat bent maken de kans op een sportblessure groot. Daarnaast heb je ook de zogenaamde contact blessures. In dat geval wordt het letsel veroorzaakt door een botsing met een tegenstander, na een botsing, klap of een harde val. Overigens zijn er ook mensen die jarenlang sporten zonder geblesseerd te raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *