Boekhouder inhuren

Wil jij als ondernemer steeds over een actuele boekhouding beschikken? Schakel dan een boekhouder in. Zelf de boekhouding doen kan prima, vaak ontbreekt het je als ondernemer aan tijd én aan specialistische kennis. Daarmee laat je ook vaak mooie fiscale voordelen onbenut.

Betrouwbaar en discreet

Hoe je een typische boekhouder zou omschrijven? Als iemand die betrouwbaar en discreet is vooral en iemand die daarnaast over uitstekende organisatorische vaardigheden beschikt. Een goede boekhouder communiceert bovendien duidelijk. En ook de ideale boekhouder heeft zijn werk steeds ruim voor de deadlines van jou en de Belastingdienst in orde.

Helemaal of voor een deel

Je kunt een boekhouder vragen om de gehele boekhouding voor zijn rekening te nemen of je kiest ervoor om de boekhouder delen van de boekhouding te laten doen. Het is maar net wat je prettig vindt. Weet in elk geval dat de boekhouder alle facetten van het vak beheerst en heel breed inzetbaar is. Zo kan hij nauwkeurig grootboeken bijhouden en koppelt hij bestellingen aan facturen. De boekhouder coördineert de bankdeposito’s en brengt je regelmatig rapport uit over de behaalde financiële resultaten binnen een bepaalde periode. Aan de hand van die resultaten krijg je als ondernemer ook inzicht in welke bedrijfsprocessen wel en welke processen minder goed functioneren. Daarop kun je eventueel meteen anticiperen.

Loonlijst en bedrijfsbetalingen

De boekhouder bewaakt de kantoorkosten, voert contante ontvangsten in en biedt maandelijkse financiële overzichten inclusief de kasstromen, met een winst- en verliesrekening en met balansen. Voorts bereidt hij om de drie maanden de belastingaangifte voor, met daarbij de loonlijst en de bedrijfsbelastingen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de boekhouder als contactpersoon richting de fiscus aan te wijzen.

Kennis van de boekhoudkundige principes

Een goede boekhouder kent de algemeen aanvaardbare boekhoudkundige principes op zijn duimpje, heeft ervaring met gegevensinvoer, met registratie en computerbewerking. Ook beheerst hij de programma’s Office, Excel en QuickBooks. Een ervaren boekhouder heeft voorts ook een sterk inzicht in werkbladen en berekeningen van bedrijven en inkomstenbelasting. Als je de expertises van de boekhouder zo eens tot je neemt, ben je waarschijnlijk steeds meer geneigd om ook een boekhouder in te huren. Want zelf heb je van deze zaken te weinig verstand. En waar wil je bovendien de tijd vandaan halen om je erin te verdiepen? Wie slim is gaat een samenwerking aan met een boekhouder. Dan hoef jij je geen zorgen meer te maken over je boekhouding en over fiscale zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *